Megrendezésre került Magyarországon a Brain Bar, amit iskolai szervezésben sikerült megnézni. A Brain Bar mára Európa legnagyobb jövőfesztiválja, ahol sok hazai és külföldi tudós, üzletember és politikus vitatja meg a jövő nagy kérdéseit. A fesztiválon a főbb témák között volt a környezetvédelem és a világkép. Én négy előadáson vettem részt, amik között volt angol nyelvű is.
Az első előadáson Balogh Levente beszélt a PET palack újrahasznosítás lehetőségeiről, illetve, hogy a szemeteléssel mekkora kárt okozunk a természetben. Elhangzott kérdésként, hogy mivel lehetne motiválni az embereket a szemetelés megszüntetésének érdekében: betétdíjjal vagy a szemetelés megbüntetésével?
Ezen kívül megnéztem egy breaktánc előadást is, ami szórakoztató volt. Az angol nyelvű előadás egy Ex-CIA-Elemző és egy Brit diplomata beszélgetése volt. Ők általánosságban beszéltek a világképről.
Utolsóként részt vettem Kotsis Ádám előadásán, aki a munkák jövőjéről beszélt. Bemutatta, hogy ha ilyen gyorsan változik és fejlődik a világ, akkor van rá esély, hogy robotok fognak az emberek helyett dolgozni. Kutatások eredményét is megosztotta, miszerint világszinten mi fontos az embereknek egy munkahelyen. Félnek-e, hogy esetleg elveszítik a munkájukat, és hogy a ,,régi’’ dolgokat kell-e továbbra is tanulni, mint például történelem, matek, vagy jobban kellene nyitnunk az informatika felé. Előadásában az is elhangzott, hogy az idő múlásával egyre nagyobb értéke lesz, az ember által készült dolgoknak. Összességében a nap tetszett, és hogy voltak dolgok, amiket ki is lehetett próbálni, mint például VR szemüveg és az autó vezetés. A végére maradt Kun Ádám bmx bemutatója, amit szívesen megnéztem volna még. – Milasovszky Csenge 10.a.

AI forradalom – mesterséges intelligencia A kérdés az, hogy a mesterséges intelligencia miben fogja befolyásolni a jövő iparát. Az előadást Pótsa Mátyás tartotta ebben a témában, aki a Boschnál dolgozik. Az AI sok munkát tud helyettesíteni, de újabbakat is ad. Az emberek fogják őket fejleszteni, megjavítani, ha meghibásodnak. Mindegyik telefon tartalmaz ma már mesterséges intelligenciát. A gazdasági részen segít az adatelemzésben, a pénzügyi előrejelzésekben. Sokan gyanakodnak arra, hogy a mesterséges intelligencia egyszer csak fel fog lázadni az emberek ellen. Ezt nem tartják valószínűnek a témával foglalkozó szakemberek. A mesterséges intelligencia új lehetőségeket teremt az emberiség számára és felgyorsíthatja a technológiai fejlődést.
A tervezés hatalma A divat és a dizájn egy gondolkodásmód, kreatív problémamegoldás, egy szemlélet. Wilson Luca beszélt nekünk erről. A rossz dizájn elakadáshoz vezethet, ezért is fontos a tudatos tervezés, a hibák kijavítása. A jó dizájn könnyű használhatóságot eredményez. Ügyfél interjúkat szerveznek annak érdekében, hogy megtudják, az emberek valójában hogyan használják az adott szolgáltatásokat. Work shopokat tartanak, amin megvitatják az ötleteiket, nézeteiket, majd leszűkítik őket. Ki kell, hogy lépjenek a saját nézetükből, hogy meglássák mások nézőpontját. Például, ha egy designer csak telefonnal, vagy csak bankkártyával fizet, attól függetlenül valaki más lehet, hogy csak a kézpénzes megoldást szereti.
Harvesting bugs Percze Rajmond rovarfarmer, aki az Agroloop ügyvezetője, mesélt a rovar feldolgozásról. Fekete katonalégy lárvákkal dolgoznak, amik csak a lárva életszakaszukban esznek, bábozódás után csak isznak és párosodnak. A lárvák 12 napig élnek a feldolgozóüzemben, ez alatt takarmány minőségű alapanyagot adnak nekik. Állatvédelmi okokból a kábítást követően tisztítás és szárítás következik. 1 nap alatt 15 tonnát termelnek belőlük. A rovar feldolgozás alatt fehérjeport készítenek és ezt elsősorban állati takarmányozásra használják, de lehet egyes termékeket emberi fogyasztásra is találni, amik már tartalmaznak rovar eredetű összetevőket, ezek jelölve vannak a csomagoláson és külön helyre rakják a boltokban. Hazánkban még nem annyira elterjedt ez az eljárás, de más országokban is jelen van már. Mindhárom előadás érdekes volt, bővítette az ismereteimet. Egy dizájner munkájával kapcsolatban más elképzeléseim voltak, mint amiket megtudtam az előadásból. Érdekes dolgokat tudtam meg a rovarfeldolgozásról, de jelenleg még távol áll tőlem a fogyasztása. – Fábián Csenge 10.a