Mobilitási azonosító: 2023-1-HU01-KA121-SCH-00129892
A projektek neve: Let’s be the world’s digital hero , Let’s br Earth Heroes
Beszámoló a 2 projekt Olaszországban történt eseményeiről, megvalósulásáról
Erasmus+ Olaszországban
Egy hét Pulsanoban a „csizma sarkában”
Ha csak 1 mondatot írhatnék….újdonság az Erasmus terén, 16 nagyszerű diák, 4 tanár, 2x 18 órás utazás, gasztronómiai élmény, kultúrsokk-lenne a mondatom, de inkább nézzük a részleteket.
Projektünk több szempontból is egyedi és úttörő vállalkozás volt. Célunk volt a nyelvi tagozatokon 2.idegen nyelvként tanult olasz nyelv gyakorlásához lehetőséget biztosítani. Eddig diákjaink csak önköltséges áron tudtak részt venni olaszországi utakon, így mostani utunkra a tanulók a tanulmányi eredményeik alapján kerülhettek be. A résztvevők a 9.a és a 11.a osztályok tanulói voltak, összesen 16 fő, velük 4 kísérő tanár utazott. A nagyobbak célja az idei tanévben a jó eredményű előrehozott érettségi, a kisebbeknél pedig a kezdeti lelkesedés fenntartása is cél volt.
Egyfelől még ennyi diák iskolánkból sosem utazott együtt Erasmus programra külföldre, ebből következően rettenetesen nagy kihívás volt logisztikai szempontból az utazás minden részletének pontos megszervezése. Másfelől projektünket egyetlen partneriskolával valósítjuk meg, hiszen úgy gondoljuk így tudunk a tematikában elmélyülni, minden résztvevő számára egyszerre biztosítani a témákban való jártasságot és helyszín történelmének, életmódjának megismerését egyszerre.
Kifejezetten olyan partner iskolát kerestünk, ami a déli régióban van, hiszen külső támogatás nélkül ilyen messzire nem tudnánk utazni. Így találtunk rá a Pugliában Pulsano-ban lévő I.P.S.S.E.O.A. Mediterraneo nevű közép, melynek ottani koordinátoraival kezdettől fogva megtaláltuk a közös hangot, az elképzeléseinket is sikeresen egyeztettük össze. Intézményük a mienkhez hasonlóan foglakozik speciális igényű tanulókkal, képzéseik sokrétűek, mi a vendéglátáshoz kapcsolódó tanulmányokat folytató diákjaikkal kerültünk kapcsolatba( szakács, pincér, cukrász tanulókkal)
2 csoportban dolgoztak diákjaink, az egyik a fenntarthatóság témaköre volt, a másik a digitalizáció. A két témát remekül össze tudtuk kapcsolni a projekten, például a vendéglátóinkkal közösen főztünk, ki- ki saját speciálitását. Ők a helyi tészta ételeiket mutatták meg, mi Gundel palacsintát sütöttünk. Ezek után ebből egy digitális szakácskönyvet készítettek a gyerekek.
És ha fenntarthatóság, akkor természetesen az utazásunkkal is igyekeztünk az öko-lábnyomunkat kisebbé tenni. Így a több mint 1600 km-es út felét tömegközlekedéssel (vonat, busz) tettük meg. Igaz, így 18 órát utaztunk, de megismertük az olaszok leggyorsabb vonatát, a Frecciarossa-t, utaztunk hálókocsiban és a helyi buszon is napi szintű utazók voltunk. A szállásunkon, és egész utunk során láthattuk, hogy mennyire figyelnek a hulladékok szelektív gyűjtésére, a környezet védelme hogyan kerül előtérbe.
A projekt közös nyelve az angol volt, főként az olasz diákok előadásait hallgattuk angolul, ám a tanórák, az idegenvezetéssel járó programok, múzeumlátogatások, városnézések külső helyszíneken mind olaszul folytak. A helyi boltban, az iskola folyosóján, a menetrendek elolvasásakor és bárhol az alatt az egy hét alatt az olaszt gyakorolhatták/ gyakorolták diákjaink.
Programjaink között szerepelt a régió bemutatása, mindenhol fellelhető volt az ókori görög hatás. Ezt a Pulsanoban lévő Acheológia Múzeumban meg is tekinthettük. a helyi szokásokat a Néprajzi Múzeumban, illetve a tengerhez való kötödést a hajózási Múzeumban ismerhettük meg.
A fenntarthatósághoz kapcsolódva ellátogattunk egy Masseria-ba, ami egy erődített hely volt múlt századig, de mára egy önfenntartó gazdaságát alakított ki benne a tulajdonosa. Állattartással, sajtkészítéssel foglalkoznak, és működtetnek egy biogáz üzemet, így a termeléshez és a hétköznapokhoz maguknak termelik meg az energiát. Láthattuk még náluk hogyan préselik az olivát és bemutatták a palackozás folyamatát is.
Az egyik napon diákjainkat vendégül látták olasz családok, az otthonaikban tölthettek el egy fél napot, megismerkedhettek a családtagokkal, az olaszos vendéglátással, a többfogásos vacsorával, szorosabb barátságokat köthettek a gyerekekkel.
Összességében tartalmas hetet töltöttünk el a „csizma sarkában”. És szeretettel és gazdag programokkal várjuk vissza őket tavasszal iskolánkba.