A tanév elején a 7.b osztályból egy 3 fős kis csapattal beneveztünk az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola által hirdetett földrajz versenyre. Már a felkészülés is igazi kihívás volt mindenki számára, hiszen a magyar barlangkutatók életébe és munkásságába kellett beleássuk magunkat. Rengeteg új információ birtokába jutottunk: most már ismerjük a vakrákokat, a karbidlámpát, a perecfül csomót és a dupla halász csomót is, tudjuk, mik azok a reliktumfajok, mi a szin- és posztgenetikus barlang fogalma, sőt több barlangász által tett felfedezésről is olvashattunk.

Ti tudtátok, hogy hazánkban minden olyan üreget, amelynek nagysága (hossza) eléri a 2 métert, és elfér benne egy felnőtt ember, azt nálunk már barlangnak nevezik? Persze a mi kis üregeink elbújhatnak a világ hatalmas barlangjai mellett, de nekünk ezek a legszebb érdekességek a mélyben, melyek nem csak cseppkövekről „mesélnek”, hanem régészeti, földtani, őslénytani és vízrajzi értékeket is hordoznak, ráadásul 1961 óta az összes (kb. 3700!) barlang védett Magyarországon.

Ha kíváncsiak vagytok a hazai barlangokra, ajánlani tudjuk a Magyar Földrajzi Múzeum időszakos kiállítását Érden, a bátrabbaknak pedig csúszós-mászós barlangtúrákat javasolunk országszerte, de aki „csak” a cseppkövek varázslatos világában gyönyörködne, az is találhat több rövidebb túrát kishazánkban.

A sok-sok ismerettel felvértezve október 26-án izgatottan mentünk Érdre, a Múzeumba, ahol az Érdi Tankerület 5 másik csapatával mértük össze a tudásunkat 7 izgalmas, ám agymozgató feladatban: filmrészlet, keresztrejtvény, ábrakiegészítés, információ-keresés, idézetek és néhány mozgásos próbatételen estünk át, és büszkén jelentjük ki, hogy „felértünk a csúcsra”, elhoztuk az első helyezést.

A csapat tagjai: Kalmár Dalma, Kalmár Csaba és Mikhail-Tóth Zakaria.

Gratulálunk Nektek, büszkék vagyunk Rátok!

                         Szalontai Szilvia (felkészítő tanár)