2022. május 06-án egyszeri és vissza nem térő lehetőséget kaptunk osztályunk tanulója, Szilasi Dániel, szülei jóvoltából. A programunk támogatói Dani édesapja, Szilasi László, a Giro d’Italia sportszakmai szakértője, aki húsz éve dolgozik a kerékpársportban és Dani édesanyja, Varga – Szalai Kata, aki a megszervezés után az egész napunkat végigkísérte. Itt is szeretnénk megköszönni önzetlen felajánlásukat.

Szilasi Dani, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 5.b osztályának tanulója, kicsi kora óta bringázik, korosztályában négyszeres magyar bajnok és kétszeres magyar kupagyőztes. A Superior Racing Team csapatába jár edzeni. Heti 3-4 edzésen vesz részt és minden második hétvégén versenyzik, ahol rendre mindig dobogóra áll. Jelenleg a júliusi Országos Bajnokságra készül. Szívből szurkolunk Neki! HAJRÁ DANI!

 1. májusában történelmi esemény valósult meg Magyarországon. A kelet – közép európai régióba első alkalommal látogatott el a világ második legnagyobb kerékpárversenye, a Giro d’Italia. A háromhetes Olasz Körverseny első három szakaszát rendezték meg hazánkban, május 6-8. között. Ez volt Magyarország során az eddig megvalósult egyik legnagyobb sportesemény, melyet 150 országban közvetítettek élőben.

  Az érdeklődők a világ legnagyobb csapatait és sztárjait láthatták testközelből. A mezőnyben ott volt Valter Attila is, aki 2021-ben történelmet írt azzal, hogy a verseny több mint 100 éves története során az első magyar lett, aki viselhette az összetett versenyben vezetőnek járó rózsaszín trikót. A gyerekeknek egy egész napos kirándulás lehetőségein belül lehetőségük volt a verseny hangulatának átélésére, a kerékpársport megismerésére.

  Az egész napos, részletes programunk:

  • 10.30: érkezés a Hősök terére
  • 10.30-12.20: rajt megtekintése
  • 12.30: indulás a Hősök Terétől Nagymarosra
  • 12.30.-13.30: úton Nagymarosra, pizza ebéd a buszon
  • 13.30: érkezés a nagymarosi révhez
  • 14.00: érkezés révvel Visegrádra, majd innen Shuttle busszal tovább a hegyre
  • 17.00: szakasz befutó megtekintése
  • 19:00 – 19.30: visszaérkezés a nagymarosi révhez
  • 20.30-21.00: visszaérkezés az iskolához

  A Hősök terén a támogatók sátraikban játékokkal, ajándékokkal kedveskedtek a szurkolóknak. „Gyermekeink” szerezhettek maguknak tapsgépet, szatyrot, megkülönböztető jelzést. Még ingyen üdítőt is kaptak a kisebbek a büfékben.

  Néhány életkép a térről:

A rajt megtekintése előtt a versenyző kerékpáros csapatok felvonulását láthattuk az első sorból. Még autógrammot is sikerült szereznie Daninak az aznapi győztestől.

… a RAJT:

… és Visegrádon, a célnál, várakozva:

… Budapest – Visegrád,  Visegrád – Budapest:

Köszönjük, hogy részesei lehettünk a GIRO d’ITALA-nak!

Kálmánné Schmidt Mariann, osztályfőnök és  Mányi Beatrix, osztályfőnök-helyettes

Százhalombatta, 2022. 05. 09.