Január 21. 2023-ban is az év egyik legkomorabb napja. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során. Szombat, mert ez a „program” mindig szombatra esik. Mégis az évszakból, a hónapból és a napból adódó komorság mellett az ország sok családja alig vesz észre valamit, mert ezen a napon más a fontos. Ez pedig a Központi Felvételi.

Ezen a napon csúcson van az izgalom, az aggodalom, a stressz, mert sok minden függ az írásbeli felvételi pontszámától: egy álom, a továbbtanulási cél megvalósulása. Ezen a napon az érzelmektől, feszültségből adódó szikrák szinte bevilágítják a családok napi hangulatát, éberré, figyelmessé teszik őket egymás iránt. Kell is ez, ezen a rendkívüli napon. A legtöbb vizsgázó diák életében ez az első nagy megmérettetés: a 10 éves negyedikeseknek mindenképpen és a nyolcadik osztályosok körében is a legtöbb tanuló számára ez az első. A vizsgahelyként szolgáló iskola számára is nagy izgalom: a vizsga szervezése, a tanulók fogadása, elosztása, a feladatlapok beszerzése és a vizsga lebonyolítása. A jelenlevő ügyelő pedagógusaink azonban oldják a beérkező kis és nagydiákok feszült hangulatát kedvességükkel, kiegyensúlyozott, nyugodt körülményeket teremtenek számukra a vizsga megírásához. Segítőink, az iskola zöld pólóját viselő gimnazistáink pedig a más iskolákból érkező diákokat segítik az iskolában való tájékozódás vagy egyéb más probléma esetén.

Menetrend szerint 9.30-kor igazgatói tájékoztató rádión keresztül a mindenkire vonatkozó legfontosabb szabályokról. 10-kor indul a magyar feladatlap megoldása. Ekkor a felvételizők számára megszűnik a külvilág: koncentrál és mindazt, amit hetek, hónapok alatt gyakorolt, megpróbálja alkalmazni. 45 perc: ebben az időintervallumban kell minden tudást előhozni, alkalmazni, leírni.   ….és utána jön 15 perc fellélegzés, a szünet. Intézményvezetőként ekkor végig sétálva a folyosókon éreztem a kiáramló izgalmakat, energiákat: a folyosókon – a vizsgának megfelelően ünneplő ruhába öltözött – kicsik és nagyok örülnek, mosolyognak, egymást ölelik, boldogok. A felén túl vagyunk! A folyosó, mint egy hangyaboly! A stressz és az izgalom legjobb levezetése a beszélgetés, a siker, az öröm érzésének átadása, ezzel a társak bíztatása. Ezután következik a matematika, ez mindig a nehezebbik fele a felvételinek mindkét korosztály számára. Azután vége. Mindenki rátalál várakozó szüleire, a nagyobbak egyedül indulnak haza. Mindenkire érvényes – tanuló, tanár, szülő, szervező iskola – nagy teher került le a vállunkról.

Most már észrevesszük, hogy nem süt a Nap, hogy komor, szürke, ködös az idő. De nem baj, túl vagyunk a felvételin! Az eredmény lesz még a fontos, de arra még kicsit várni kell. Akkor már a Nap is sütni fog, reméljük!

Horváthné dr. Hidegh Anikó
intézményvezető
Arany János Általános Iskola és Gimnázium