Tisztelt Olvasók!

Azt gondolom, senki nem lát bele egy szervezet életébe, ha nincs benne, ezért megpróbálom bemutatni az Arany János Iskola utolsó hónapját „röviden”.

Miután elballagtattuk 12. osztályos végzőseinket, megkezdődtek az írásbeli érettségik, a tanítás a „maradék” 810 tanulónk számára folytatódott tovább. Átszervezésekre volt szükség: délelőtti/délutáni tanítások váltakoztak az érettségik miatt.

Készültünk a tanév legnagyobb kulturális bemutatójára az Arany Gálára, hiszen az előző 2 évben elmaradt ez is. Próba reggel és este, néha napközben is. A hónap közepén a hosszú munka eredményeként egy nagyon sikeres másfél órás előadást láthattak a gyerekek, szülők kollégák és vendégek.
Mindeközben folyamatban voltak a kompetencia mérések, immáron szövegértés, matematika és az angol mellett természettudományokból is, mindezeket most már digitális formában.
Nálunk ez is nagy létszámban, nagy szervezéssel történt, hiszen 6.,8.,10. évfolyam is érintett, ami 8 osztálynyi tanuló, 16 teremben, közel 240 számítógépes állomáshely előkészítésével.

6. osztályosaink közül heten a Space Buzz Nemzetközi Környezetvédelmi Programjában vehettek részt, amit a sikeres tesztek után szimulátoros űrutazással zártak a fiúk.

Erasmus programjaink révén 5-5 diákunk Portugáliában és Szlovéniában is tanulhatott 1-1 hetet májusban. 10. osztályos biológiásaink pedig a martonvásári Arborétumban gyakorlaton vettek részt. Városi kiállítást rendeztünk gimnazistáink versillusztrációiból a könyvtárban.

Természetesen a május végén a gyermeknapot is ünnepeljük. Diákönkormányzatunk vezetősége fergeteges egész napos programot szervezett kis- és nagydiákjainknak, pl. ugrálóvárak, süti sütés, sportos programok, bolhapiac, társas játékok, stb.

Ennek a napnak a végére esett a városi katasztrófavédelmi gyakorlat ahol 7-11. évfolyamos diákjaink (180 fő) vettek részt a Városi Sportcsarnokba levonulva. Gimnazistáink közvetítői voltak az „Italia Ízei” finomságainak és szuper divatcikkeknek a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Giro d’Italia Magyarország programjaiban a Városi Könyvtárban!

Janikovszky Éva díjátadón nyertes diákunkat köszöntöttük….. és már át is érkeztünk a júniusba.
A 6. évfolyam drámavizsgája június elején mindig nyilvános, ide a szülőket és rokonokat is várjuk mindig. Az idén a tornateremben tudtuk megtartani az öt magyar és egy angol nyelvű drámaelőadást, amit a gyerekek pedagógusaikkal írtak, rendeztek, koreografáltak.

Közben NYEK-es tanulóink tanév végi vizsgái, sőt az egyéni tanrendesek vizsgái is megszervezésre kerültek. Közben „Sulizsák”-ba ruhát és konténerekbe papírt gyűjtöttünk.

A június első hétvége előtt érkezett hozzánk a Muzsikás együttes, akik az alsó, felső, SNI és gimnáziumi tagozat számára 3 előadást mutattak be. Még ezen a napon közlekedésbiztonsági projektünk zárónapján versenyeken vehettek részt tanulóink, s a legügyesebbek a városi rendőrség ajándékait nyerhették el, közben egy igazi Old Timert is megtekinthettek az udvaron. SNI tagozatunk ugyanezen a napon tanév végi családi napot tartott.
Biológiás 9. évfolyamos gimnazistáink terepgyakorlaton vettek részt az óvárosi Sánc területén, a téglagyári völgyben, ahol a nagy ritkaságnak számító csikófark és a deres szádorgó növényekkel is megismerkedhettek.
Országos környezetvédelmi pályázaton indultak 9-10. osztályos  diákjaink, ahol rendkívül sikeresen szerepeltek. Díjkiosztójukat a Környezet Védelmi Világnapon tartottuk meg a MOL támogatásával.

Leendő elsős szülőket először fogadtunk sok szertettel gyermekeik új „második otthonában”, iskolánkban, szülői értekezleten.

9. NYEK osztályunk az angol nyelvű drámafesztiválon mutatta be egy éves nyelvtudását, előadva egy sci-fi darabot „We were rock you” címmel, a szülők, ismerősök és pedagógusaik legnagyobb örömére.

Közben készültünk a 8. osztályosaink ballagására: próbák, eső elleni opció kitalálása, tanárbúcsúk, bolond ballagás…. és jöttek az osztálykirándulások, melyeket a gyerekek alig várnak. Az intézményvezető marad és izgul, hogy mindenki épségben, egészségben érjen haza. Természetesen mindeközben az iskola alapfunkcióját sem felejtettük el, a rengeteg program mellett tanultunk, tanítottunk, neveltük is.

Kirándulások után utolsó napon osztályozó értekezlet, ahol mindenkinél „felkerül a pont az i-re”: kiderül ki, hogyan dolgozott.  Aztán kezdődnek a szóbeli érettségik június végéig, miközben a többi diáknak ünnepélyesen lezártuk a tanévet.
És már készítjük is elő a következő tanévet, pedig be sem fejeztük a mostanit.
Amit nem írtam le az rengeteg apró történés a fentiek mellett, de azokból még egyszer ennyi tartalom keletkezne.

Úgy érzem, ebbe a tanévbe – a gyerekeknek kárpótlásul – szerettük volna belesűríteni az elmúlt tanévek kiesett, elmaradt programjait. Pörgős intenzív, értékes programokkal teli, sikeres és boldog tanévet tudhatunk magunk mögött, amit teljes egészsében „élőben” együtt tölthettünk, mint régen.

Ez csak olyan tantestülettel lehetséges, mint az Arany Tantestület: nagy teherbírású, kreatív, innovatív, de legfőképpen a gyerekeket szerető és érdekeiket a középpontba helyező kollégáim munkájával valósulhatott meg. KÖSZÖNÖM minden kollégámnak, minden támogató partnerünknek!

Horváthné dr. Hidegh Anikó

intézményvezető