…és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Persze nemcsak én, hanem az ökoiskolák közül a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium is.

Az  EIT-Food által kifejlesztett, élelmiszerekkel és táplálkozással kapcsolatos oktatási csomag tananyagfejlesztése lassan a végéhez ér, de előtte még szerették volna kikérni a véleményünket az oktatási csomag leírásával és tartalmával kapcsolatban.

A Food Careers tananyag jelenleg kísérleti stádiumban van. Így hirtelen tananyag-, óraterv kritikusok lettünk a 11.a osztállyal a természettudomány órákon. Kísérleteztünk, növényi tejeket készítettünk, mértünk, ízleltünk, start-up fenntartható vállalkozást terveztünk, véleményeztünk… pontosan úgy, ahogy kérték tőlünk.

Közben a diákok bepillanthattak az új élelmiszerek és élelmiszeripari termékek tervezésének és forgalmazásának folyamatába, a tudományos és ipari szférába, hogy így jobban megértsék az élelmiszer-ellátási hálózatot.

Azt mondhatom, hogy szórakozva tapasztaltunk, együtt gondolkodtunk, könnyen tanultunk és milyen jó érzés lesz, ha egyszer a mi javaslatunkat olvashatjuk majd a jövő tankönyvében Európa szerte.

Adorjánné Káldi Boglárka
kémia-környezettan tanár, intézményvezető-helyettes