„Átröpűlök hosszában hazámon”  (Petőfi Sándor)

Amikor pedig megáll egy kicsit Százhalombattán, akkor mi felszállunk….

Azaz a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült buszos kiállításán jártak iskolánk diákjai.

Érdekes kérdésekkel kezdődött a tárlatvezetés, interaktív, rácsodálkozós és nagyon hiteles korrajzzal. Indulva onnan, hogy Petőfi vajon ma milyen influenszer lenne, kiindulva a költő első nyilvános arcképéből vagy abból, hogy Petőfi szívesen biliárdozott, és a Nemzeti dalt a Pilvaxban a biliárdasztal tetején szavalta el.

Az egyik első kérdésre hogy Ki volt Szendrey Júlia? természetesen mindenki tudta a választ, de a másodikra: hogy ki volt az a hölgy, akinek Dániában szobra áll, aki részt vállalt irodalmi vitákban-mindezt rövid hajjal és szivarozva, illetve aki maga is verseket írt….a válasz: megintcsak ő volt.

Bármerre mentünk, meg kellett állni hol egy-egy eredeti tárgynál, hol egy vershez kapcsolódó mágneses kirakós falnál vagy a ,,Hol járt Petőfi?” digitális térképnél.

Egyik kedvencem volt az Arany-fal, (mi más az Arany János Iskola tanáraként😊) ahol kiemelt volt a barátság téma is… ugyanazt jelenti minden korban. A barátságfal, ahol leveleket tudtunk kihajtogatni, olvasni és hát a mozgó Arany portré. a mai diákhoz közelálló formában volt nagyon is vonzó.

„Ki és mi vagy? hogy így tűzokádó gyanánt, Tenger mélységéből egyszerre bukkansz ki.” – kérdezte Arany Jánostól Petőfi 1847-ban, amikor elolvasta a Toldit. Arany Jánostól, a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról, iskolánk névadójától, akinek születésnapjához köti iskolánk az Arany-napok rendezvényeit. Érdekes napokkal és programokkal készülünk majd felfedezni a reformkort interaktívan az iskolában vagy sétálva több helyszínen is Budapesten. Ez a múzeumbusz a maga nemében, de nekünk ezért aktuálisan is sokat adott.

Köszönjük szépen a Barátság Kulturális Központ szervezését, nagy élmény volt.

Adorjánné Káldi Boglárka
főigazgató-helyettes