2024. május 10-én a 9.b és a 10.b informatika tagozatos tanulóinak lehetősége adódott egy informatikához közel álló vállalat mindennapjaiba való betekintésre. A gyárlátogatásra a reggeli órákban, busszal indultunk és 1 óra elteltével már meg is érkeztünk az elektronikai cikkeket gyártó Baker Hughes Hungary Kft fóti telephelyére.

Először egy vetítéssel egybekötött előadást hallgattunk meg a vállalatról. Megtudtuk, hogy a Baker Hughes vállalat piacvezető szerepet tölt be a nemzetközi energetikai ipar vezérlési és diagnosztikai feladatainak támogatásában és megoldásában. Fóti gyáruk 2008 óta a világ bármely pontjára képes komplett hardveres és szoftveres támogatást biztosítani erőművi berendezések felügyeletéhez, vezérléséhez, diagnosztikájához és hibamegelőzéséhez. A magas minőségben készülő munkát jelzi, hogy a vállalat egy helyen képes az alapoktól a teljes tervezésen át a gyártási és tesztelési folyamat elvégzésére, majd pedig az elkészült megoldások utólagos támogatására is. A Baker Hughes elkészült termékeit elsősorban az energiatermelésben és a vegyiparban használják hatalmas (általában 1 MW fölött) forgó gépek vezérlésére és felügyeletére. A 400 dolgozó munkájának eredménye a világ több mint 120 országában van jelen, a sivatagoktól, a sarkvidékeken át, egészen a tengerek aljáig. A tervezés és a gyártás mellett Fóton található a cég többnyelvű ügyfélkapcsolati csoportja is.

Az előadás után bejárhattuk az egész épületet 2 csoportban, váltva egymást. Az egyik csoport a gyártást nézhette meg, ahol éppen vezérlő szekrényeket készítettek nagy számban, rendelésre. A másik csoport addig az épület további szobáit, irodákat, büfét, pihenőszobát járhatta körbe. Az utóbbiban csocsó asztal, box zsák és pingpongasztal is a dolgozók rendelkezésére állt.

Az egész program során nagyon családias hangulatban éreztük magunkat. Nem sok dolgozót láttunk, ami azért is lehetett, mert lehetőségük van a feladataikat otthonról is végezni. Kora délután véget ért a programunk és buszunkkal visszatértünk Százhalombattára.

Jó volt, hogy egy iskolán kívüli programon vehettünk részt. Láthattuk, hogy egy vállalatnál milyen sokféleképpen tudjuk majd hasznosítani a tanultakat és egyben azt is láttuk, hogy folyamatosan tanulni, fejlődni kell ahhoz, hogy sikeresek „piacvezetők” legyünk.

Szívesen mennék máskor is más cégeket megismerni, munkájukat megfigyelni.

Köszönjük a lehetőséget Gabó néninek!

Sápi Panna 9.b