Az idei nyári szünetben is két csoporttal, összesen 41 diák részvételével indultunk el a Mosoni-Duna és a Szigetköz után felfedezni Magyarország második legnagyobb állóvizét, a Tisza-tavat.

Vándortáborunk a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden vette kezdetét. Első táborhelyünk a kajak-kenu szakosztály telephelyén volt. Az eligazítás, a kipakolás, a kenuk beosztása és az alapok elsajátítása után máris útra keltünk, hogy a vízen fedezzük fel a környéket, és egy jót strandoljunk. Délután pedig a játéké, a testépítésé és a kiscicáké volt a főszerep egészen vacsoráig. Másnap, a reggeli elfogyasztása után magunkhoz vettük a felszereléseinket és indulhatott az újabb kaland! Tiszafüred környékén jól kiépített, biztonságos vízi útvonal állt rendelkezésünkre. Emellett számtalan vadregényes és eldugott részt rejtegetett a környék, amit a tapasztalt túravezetőink jól ismertek. Megtanulhattuk tőlük, merre folyt régen a Tisza, mi célt szolgáltak egykor a fokok, illetve hogyan segítik az öblitőcsatornák ma is a környék vízi és ökológiai egyensúlyát. A túra végét egy vízi ugrálóvár, strandolás, SUP-ozás és vízibiciklizés is színesítette.

Másnap reggel a gyors és hatékony pakolás után Tiszavalk felé vettük az irányt. A forgalmas és nyüzsgő világból a nyugalom és béke vizeire eveztünk át. Gazdag élővilágot fedezhettünk fel, különleges növényekkel és állatokkal (az igen nagyszámú szúnyog populáción túl) találkozhattunk. Szálláshelyünkön a tábori élet hangulatát a kajakozás, a SUP-ozás, pancsolás és a közös tábortűz tette varázslatossá.

A negyedik napon egy valódi vízi vadonba merészkedtünk. A Madárrezervátum területén kenuztunk, láthattuk a kormorántelep lecsupaszított fáit, melyek több ezer madárnak adnak védett költőhelyet. Megtanultunk a kenukból vízbe ugrani, sőt a bátrabbak kóstolhattak vízi növényeket is. A sátrainkhoz visszaérve a gyerekek ott folytatták az újabb vízi élményeik szerzését, ahol előző este abbahagyták 🙂

Az idei túránk utolsó állomása Poroszló volt. Miután úgy tűnt, hogy diákjaink nem fáradtak el az egész napos evezésben, biciklire pattanva nekivágtunk, hogy felfedezzük a környéket.

A hatodik napunkat a strandon töltöttük.  Miután a kajak-kenu kormányzásában, SUP-on egyensúlyozásban mindenki bebizonyította a rátermettségét, nekiláttunk közös vacsoránk elkészítésének. Az esti tábortűznél terveztük felidézni a hét legjobb pillanatait, de sajnos egy váratlan és óriási vihar miatt gyors búcsút kellett vennünk egymástól.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Szatmáriné Berczi Dolóresz címzetes rendőr századosnak, hogy iskolánk tanulói számára az utazást sikeres pályázatával biztosította, illetve a szülők segítségét, akik az időjárási viszonyok és a késő esti órák ellenére azonnal jöttek a gyermekekért.

2023.08.10.

                        Éberl Klára, Farkas Barbara, Molnárné Kálmán Tünde