A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium elmúlt hónapja az Erasmus+ program jegyében telt és számos tevékenységet valósítottunk meg. Amellett, hogy kapcsolódtunk a nemzetközi Erasmus Day programhoz, a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe projekt keretén belül két nemzetközi diákcsere programon vettünk részt az osztrák és a spanyol partneriskolában. A két mobiltás során összesen tizenhárom tanuló és pedagógus találkozhatott a többi öt partneriskola diákjaival és tanáraival és nyerhetett betekintést más oktatási intézmények mindennapi gyakorlatába. A projekt fő témája a játék és élmény alapú tanulás, és a találkozók során megvalósított tevékenységek és szabadidős programok is e köré a téma köré épültek egy-egy terület kiemelésével. A bécsi diákcsere hete a sport és a zene jegyében telt, míg a spanyol találkozó feladataiban elsősorban a tudományok kerültek előtérbe.

A diákok a találkozókra prezentációkkal készültek, amelyekben egy-egy dalt és népmesét ismertettek meg társaikkal egy kis élő előadással színesítve. A diákok nemzetközi csapatokban dolgoztak és mini projekteket valósítottak meg, amelyek során anyagokat és ismereteket gyűjtöttek a látogatott országok kultúrájával és hagyományaival kapcsolatban. Mindemellett részt vettek hagyományos sportjátékokon, szabaduló szobában, interaktív varosfelfedező túrákon és közösen játszottak társas és digitális játékokon.

Természetesen lehetőség adódott az osztrák és a spanyol főváros néhány nevezetességét is megismerni és személyes élményeket gyűjteni más európai kultúrákról.

Kísérő pedagógusként mérhetetlen büszkeséggel töltött el minket, hogy diákjaink minden feladatban tökéletesen helyt álltak, folyékony angolsággal kommunikáltak nemzetközi társaikkal és könnyen beilleszkedtek a hat nemzet diákjaiból álló csapatba.  A hét során fogadó családoknál laktak, így betekintést nyerhettek társaik mindennapi életbe is.

A búcsúzáskor elhullajtott könnyek bizonyították, hogy a diákok között sok új barátság alakult és biztos vagyok benne, hogy ezek az utazások életre szóló élmények voltak számukra.

A projekt következő állomása a március közepén az iskolánkban megrendezésre kerülő diákcsere program lesz, amely során lehetőségünk lesz mindazt a vendégszeretetet viszonozni, amelyet az eddigi találkozók során a partnereinktől kaptunk.

Szabóné Jassó Ágnes