Márciusban iskolánk adott otthont a „GEMS of Europe” címet viselő Erasmus+ projekt ötödik diákcsere programjának, amely keretén belül összesen 33 diák és pedagógus látogatott el az Arany János Iskolába az öt európai partnerországból: Ausztriából, Horvátországból, Portugáliából, Spanyolországból és Szlovéniából.

A projekt fő témája az élményalapú ás játékos tanulás ezért a programok ehhez kapcsolódtak. A hét a művészetek jegyében telt, mind a szakmai, mind a szabadidős programok e téma köré épültek. A diákok prezentációkat tartottak és videókat készítettek saját országuk hagyományos népi technikáiról, majd lehetőségük volt mindezt gyakorlatban is kipróbálni. Számos kézzel festett bögre és dísztárgy készült, de e mellett nemezeltünk, horgoltunk és méhviasz gyertyát is készítettünk. Az elkészült ajándéktárgyak egy részét az alkotók felajánlották az iskolánkban megtartott jótékonysági vásárra. A vásár kedvezményezettje az SNI tagozat volt. A modern kort a művészetekben az újrahasznosított anyagokból készült bárány figura, illetve egy, a diákok által programozott rajzoló programmal készített digitális alkotások képviselték.

A találkozó során számos külső programot és kirándulást szerveztünk. Elmentünk a Hamvas Béla Városi Könyvtárba, ahol egy színvonalas irodalmi szabadulószobát szerveztek számunkra, melynek célja elveszett festmények megtalálása volt. Budapesten ellátogattunk a Sziklakórházba, a Zene Házába, és természetesen sétáltunk a Várban, és a Városligetben is. Egy napot töltöttünk Székesfehérváron, ahol a város felfedezése mellett kézműves foglalkozásokon is részt vehettünk a helyi Kézművesek Házában.

A hét során a diákok között sok új barátság szövődött és mindenki számos élménnyel gazdagodott. A projekt utolsó találkozójára májusban kerül sor a horvát partneriskolában a csodás Hvar szigetén.

Szabóné Jassó Ágnes
Erasmus+ projektkoordinátor