Október 19-én a 9. B osztály biológia tagozatos csoportjának, továbbá a 11. és 12. osztályos biológia fakultációsainak lehetősége volt ellátogatni a MOL Dunai Finomítóba. Reggel 7:30-kor találkozott a csapat a bejáratnál, majd létszámellenőrzés és a biztonsági beléptetés után el is indultunk egy 15 perces sétára a központi irodaépület felé.

Itt először az előadóteremben részt vettünk az EBK (Egészségvédelem, Biztonságtechnika és Környezetvédelem) oktatáson, majd kaptunk egy előzetes bemutatást a finomító tevékenységéről, munkájáról, illetve a gyárlátogatás programtervezetéről. Ezt követően megkaptuk a védőfelszerelésünket: munkavédelmi bakancs, munkavédelmi védőruha, munkavédelmi védősisak és védő szemüveg.

Átmentünk a labor épületébe, ahol 2 órát töltöttünk a laboratórium minőség-ellenőrzés részén. Ezekben az elkészült termék mintáit vizsgálják, például a JET (kerozin) sugárhajtómű üzemanyagot azzal a céllal, hogy a legjobb minőségű áru kerüljön ki a piacra. Megnéztük a desztillációs és a bitumenes és a kromatográfiás laborokat is.

Visszatérve a kezdeti épületbe tartottunk egy félórás szünetet, amikor lehetőségünk volt étkezni és pihenni. A pihenő után elmentünk a hulladékégetőhöz, és a szennyvíztisztítóhoz.

Érdekes volt a szennyvíztisztító fölöző- és ülepítő medencéje, valamint az aerob baktériumok segítségével szennyvizet tisztító medence látványa.

Megtudtuk azt is, hogy a hulladékégetőben nemcsak a finomítóból származó hulladékot égetik el, hanem kommunális hulladékot is.

Visszatérve a központi irodaépületbe átöltözés után, sok új tudással gyarapodva mentünk haza. Nagyon élveztem az ottlétet, megannyi élménnyel gazdagodtam.

Pósch Gabriella Sára
9. B osztályos biológia tagozatos tanuló