A vendégkönyvből:

„Hazamentem és sütöttem egy kenyeret😊”.„ A konferencia után otthon csak mondtam és mondtam és mondtam…” „Most már tudom, hogy miért kell szelektíven…jó, eddig is csináltam😊 Tegnap, ezután, az osztálytermet is szelektíven tettük rendbe😊” „Engem meggyőztek, hogy bizonyos szempontból a papír helyett a műanyag. „ A gyerekem úgy jött haza, hogy kertészmérnök lesz.” „Izgalmas, elgondolkodtató, információban gazdag előadásokon vehettünk részt tegnap a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáján Százhalombattán. Köszönjük a meghívást. „Értékes, tanulságos előadásokat hallhattunk, remek szervezéssel.” „Nagyon szuper volt, tényleg. Értékes kiállítás és előadások.” „Gratulálok a tegnapi naphoz, nagyon jól sikerült. Profi volt. El voltunk ragadtatva.”

A napot  az országos környezetvédelmi pályázatok értékelésével kezdtük. Hatalmas szerepe van bírálóként, támogatóként a DS Termelés MOL EBK szervezetének. A diákmunkák témái között a szelektív gyűjtés, az energia, az üzemanyag, a tisztitószerek, a divat, az ökoparty és a klímaváltozás szerepeltek. Különdíjat ajánlott fel a Pannon Egyetem és Huff Zalán  Bendegúz zenész, a profiljukba vágó legszínvonalasabb pályamunkákat értékelték.

Mészáros Judit a Martonvásári Agroverzum munkatársának előadása a  biológiai védekezésről szólt. Az ókori görögöktől kezdve az emberek az egyensúlyt keresték. Ez a fajta hit nagyon régi, és szerves része a nyugati kultúránknak is…. de a való világ nem így működik. Dr. Szira Fruzsina az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető kutatója a Kenyér és gabonák: Egyél, ne egyél, milyet vegyél? című előadása után biztos vagyok abban, hogy senki nem ment el a Csónakházból úgy, hogy ne tudná, milyen a jó kenyér. Pulinka Zsolt egykor a gimisünk volt, most zöld tetőket épít. A közönség szerint, már megjelenésével, nyitottságával szimpatikus lett a fiataloknak, tulajdonképpen egy élhető életmódot mutatott be és hitelesen. Pap Miklós amatőr természetfotós  a „Megannyi szépség vesz körül bennünket, csak észre kell venni” címet adta az előadásának, Százhalombatta volt a képeken ezer szemszögből. Jó volt megállni és megfigyelni egy szuper objektíven keresztül. Dr. Bobek-Nagy Janka a Pannon Egyetemről  érkezett hozzánk. Most már tudjuk, hogy miért nem lehet mostanában leszedni a PET palackról a  műanyag kupakot, és hogy a Drága hulladékom! cím, az nem egy megszólítás, hanem tény, ha nem figyelünk a szelektív és ésszerű gyűjtésre. Bauer Izabella a BS Plastic munkatársától tudjuk, hogy keményítőalapúak a „mű”anyag táskák, ami simán lebomlik. Belegondolva az előadásokba, szívmelengető volt hallani, hogy hány ragyogó elme dolgozik azon, hogy megoldja az előttünk halmozódó nehézségeket. Persze, ehhez mi is kellünk… mindenki a maga módján.

A Jelky Repertoart-válogatás a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjainak munkáiból állt – a kiállítást rendezte Varga Bernadett művésztanár. Minden újrahasznosított volt, a kazetta szalagból, bakelitlemezből készült táskák, a növényi festékes párnák, a fonalból szőnyegek, ruhák izgalmasak, látványosak voltak. Fogadjunk, hogy ennek a hatására, már elő is került azóta egy-két régi dolog otthon, sokunknál, amiből majd újat lehet gyártani? Ugye, hogy nyertem… Ficza Levente is volt tanítványunk.. mintha összebeszélt volna az egyetemmel, aki a kupakból vegyszeres kanalat gyárt, Levi pedig a PET palackból szálat húz és tárgyat készít egy olyan géppel, amit ő tervezett, gyártott és na, miből? azt is PET-ből. Jánosi Attila 9.-es diákunk, rovaros preparátumait sokan megtekintették. Örülök, hogy a mai fiatalok között is vannak ilyen hobbival rendelkezők.

Köszönöm, hogy itt voltatok! Így már tudom, hogy akkor ez Neked is fontos. Az érdeklődő közönség az, az objektív visszajelzés, a garancia arra, hogy van létjogosultsága  a következőnek, jövőre a tizenötödiknek.

Olyan sok mindentől lesz sikeres egy konferencia, a kiálló előadók vagy kiállítások, a díjkiosztó mögött annyian állnak, hogy tökéletes: azaz szórakoztató, tartalmas, hallható, látható- legyen. Igazi csapatmunka nélkül ez nem menne, ha egy valami is hiányzik, az nyomot hagy az egészben.

Sikeres konferenciát zártunk, minden és mindenki a helyén volt.

Nagyon szépen köszönöm.

 

Adorjánné Káldi Boglárka szervező
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium