Az Arany János Általános iskola és Gimnázium Férfikórusa 43 tagja 2018. október 9-én a Művészetek Palotájába látogatott, és az intézmény Partneriskola programjának Operabeavató című előadását tekintette meg. Az iskola 43 diákját két pedagógus, Simó Alpár és Kissné Szabó Éva kísérték el, az utazást a Dunarent Kft. biztosította.

A helyszínre való megérkezés után megtekintettük a Művészetek Palotája előtti parkot, a Nemzeti Színház főbejárata előtti teret, és volt kis időnk a Művészetek Palotáját is bejárni. Az előadás 13.00 órakor kezdődött, Banai Sára mezzoszoprán operaénekesnő vezetésével.

Az interaktív program a felső tagozatos általános iskolás és középiskolás korosztály számára született, melynek keretében az opera műfaját, kulisszatitkait, az énekesek világát ismerhették meg a gyerekek, kötetlen formában, sok élő zenével. A beszélgetéssel is egybekötött előadáson számos operarészlet, izgalmas felvétel volt hallható, rendhagyó formában csendültek fel népszerű és kevésbé ismert operaáriák, Banai Sára tolmácsolásában.

Az opera műfajával kapcsolatos kérdésekre kaphattunk választ, a gyerekek számára is érthetővé vált az az ének technika, melyet a képzett operaénekesek használnak. Betekintést nyerhettünk a szakma kulissza titkaiba, a szereposztás hátterébe. Különösen tetszettek a diákoknak az opera és a filmművészet összekapcsolásaként bemutatott film-részletek, illetve az énekesnő előadásában bemutatott áriák. Sokan ilyen közelről még nem tapasztalhatták meg ezt az élményt, és az előadás sikereként könyvelhető el, hogy valóban közelebb került számukra ez a csodálatos műfaj.

2018.10.10.
Kissné Szabó Éva