2019. 09. 19-én az Olasz Kultúr Intézet (Istituto Di Cultura Italiana) rendezvényén jártunk. A program célja a különböző európai országok és nemzetiségek nyelvének, kultúrájának és szokásainak népszerűsítése. Olyan érdekes és különleges nyelveket hallhattunk, mint például: a lovári, beás, bolgár, török és a finn.

Belépéskor mindenki ajándéktáskát kapott az európai nyelvi koktélbár szervezőitől, ami nagyon
hasznos volt, mert a délután folyamán szükségünk volt rá. A workshop az Olasz Intézet nagy aulájában zajlott, ahol minden nyelvi intézménynek saját standja volt. Ezeknél az „állomásoknál” feladatokat kellett megoldani az adott országgal kapcsolatban, amik lehettek kulturális kérések vagy interaktív feladatok. Lehetőségünk volt beszélni anyanyelvű emberekkel is.

Minden egyes feladat után kaptunk egy pecsétet az útlevelünkbe. Amennyiben összegyűjtöttünk hármat megvendégeltek bennünket egy frissítő koktéllal. A worshop-on kívül mini nyelvórákra is bekukkanthattunk, mint például kezdő beás, középhaladó olasz, haladó angol és az osztrák órán próbanyelvvizsgát is írhattunk.

Különböző nyelvcsoportoknál járva találkozhattunk könnyebb és nehezebb feladatokkal. A nehezebb feladatok közé tartozott egy vaktérkép az Egyesült Királyság városairól, ami nagy fejtörést okozott nekünk. Ekkor döbbentünk rá, hogy mekkorák a hiányosságaink ezen a téren. A svájciak is képviselték országukat. Egy kvíz keretein belül tudtuk meg az ország nyelvi megoszlását. 4 hivatalos nyelven beszélnek: franciául, németül, olaszul és romansul.

A nyelvek képviselői mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat, próbálták minél színesebbé tenni a feladatokat és ajándékokkal is kedveskedtek. Az egyetlen dolog amit sajnáltunk, hogy nem maradhattunk a program végéig a tombolasorsolásig, mert másnap dolgozatok tömkelege várt ránk. Összeségében jól szórakoztunk és jövőre is biztosan elmegyünk.

Ciao a tutti,
Bogi, Kitti, Luca
11/A